Przyprawa wpłynie na Twoje Zdrowie

Należy zapoznać się z treścią ulotki przed zastosowaniem przyprawy do zup.

Takie ostrzeżenie powinno znajdować się na każdej butelce preparatu wzmacniającego i poprawiającego smak potraw. Dlaczego? Wyjaśnienie jest proste. Zobaczcie sami.

Przyprawa wpłynie na Twoje Zdrowie

Spis treści ulotki:
1. Co to jest Przyprawa w Płynie Delikat i w jakim celu się ją stosuje
2. Skład
3. Jak stosować przyprawę 
4. Możliwe działania niepożądane
5. Inne informacje

1. Co to jest Przyprawa w Płynie Delikat i w jakim celu się ją stosuje 

Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr w butelce to propozycja dla osób, które chcą doprawić zupy, sosy a także potrawy mięsne i warzywne.

2. Skład

Skład  przyprawy:

1.Woda – jedyna zdrowa substancja

2. Sól – składnik wskazany w ograniczonych ilościach.Potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nadmiar może powodować nadciśnienie.

3.Wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy E621 – 

Szeroko stosowany jako dodatek do żywności jako wzmacniacz smaku i zapachu.
Uzyskuje się go z trzech możliwych źródeł:
1. Z produktów ubocznych zawierających duże ilości białka (np. śruty poekstrakcyjne, kazeina, albumina, gluten)
2. Z surowców odpadowych w przetwórstwie buraka cukrowego (wywary pomelasowe)
3. Z surowców o charakterze węglowodanów – biosynteza (poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium)

Skutki stosowania lub przedawkowania:

      • tzw: „syndrom chińskiej restauracji” (choroba KWOKA) – objawy choroby: zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienie, bóle w klatce piersiowej, wypieki na twarzy, uczucie drętwienia lub pieczenia wokół ust, uczucie opuchnięcia twarzy, skurcze mięśni, mdłości, uczucie palenia w górnej części ciała, a nawet chwilowy paraliż.
      • U osób spożywających żywność zawierającą glutaminian znacznie częściej występuje otyłość.

4.Barwnik: karmel amoniakalny E150c 

Stosowany do barwienia: pieczywa, sosu sojowego i ostrygowego, herbatników, zup instant, dżemów, marynat, czekolad, polew i deserów mlecznych. Otrzymywany syntetycznie w wyniku działania amoniaku na sacharozę.

Skutki stosowania lub przedawkowania:

      • Może wywoływać nadpobudliwość.
      • Może uszkadzać wątrobę i żołądek.
      • Może powodować bezpłodność.
      • U testowanych zwierząt wywoływał konwulsje.
      • Jest toksyczny dla krwi szczurów.

5.Regulator kwasowości: kwas cytrynowy E330

Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz (konserwant) w produktach spożywczych. W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cytrynową cukru i Kropidlaka Czarnego. Grzyb ten jest producentem toksycznych substancji wpływających na strukturę DNA.

Skutki stosowania lub przedawkowania:

      • podczas doświadczeń z działaniem kwasu cytrynowego na pracę neuronów w mózgu stwierdzono, że syntetyczny kwas cytrynowy narusza system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych.

6. Ekstrakt z lubczyka – szkoda, że to tylko ekstrakt. Żywa roślina ma wiele walorów zwłaszcza leczniczych i smakowych. (Polecam.)

7. Aromat – jakby tego powyżej było mało to jeszcze dodano efekt iluzji.

Przyprawa wpłynie na Twoje ZdrowieMam nadzieję, że przynajmniej woda nikomu nie zaszkodzi, a pomóc w tej ilości to też na pewno nie pomoże.

3. Jak stosować przyprawę

Polej ulubione danie przyprawą w płynie i zobacz jak szybko podasz je do stołu.

4. Możliwe działania niepożądane

zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienie, bóle w klatce piersiowej, wypieki na twarzy, uczucie drętwienia lub pieczenia wokół ust, uczucie opuchnięcia twarzy, skurcze mięśni, mdłości, uczucie palenia w górnej części ciała, chwilowy paraliż, nadciśnienie, nadpobudliwość, uszkodzenie wątroby i żołądka, bezpłodność, konwulsje, uszkodzenie MÓZGU oraz OTYŁOŚĆ.

Oprócz tych działań niepożądanych istnieją inne niebezpieczeństwa. Rozbicie szklanej butelki czego wynikiem będą nie możliwe do usunięcia plamy.  Zapach rozlanej większej ilości substancji utrzymuje się bardzo długo, a nie jest on zbyt przyjemny.

Można długo wyliczać wady tej przyprawy. Ale po co? Przecież wszyscy ją znamy i połykamy. 

5. Inne informacje

 



– Należy zachować tę ulotkę, aby w razie potrzeby móc ją ponownie przeczytać.
– Należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty w razie jakichkolwiek dalszych wątpliwości.
– Płyn ten może zaszkodzić.
– Jeśli nasili się którykolwiek z objawów niepożądanych lub wystąpią jakiekolwiek skutki
niepożądane niewymienione w ulotce, należy powiedzieć o tym lekarzowi.


Alternatywa? – przyprawa może być z powodzeniem zastąpiona szczyptą soli i listkiem lubczyku.

źródła informacji: http://pl.wikipedia.org,http://vitalia.pl 

Powiedz Znajomym, bo Oni też chcą to wiedzieć!!!Email this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *