Depresja boi się czekolady

Kakao – „pokarm bogów” – depresja się go boi.

Depresja boi się czekolady. Kakao (cacao), drzewo kakaowe, kakaowiec jest małym wiecznie zielonym drzewkiem. By Uveedzign (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

By Uveedzign (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Kakao (cacao), drzewo kakaowe, kakaowiec jest małym wiecznie zielonym drzewkiem. Pochodzi z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. 

Kakaowiec dostarcza ziaren, które są suszone i wykorzystywane do produkcji kakao i czekolady. Kakao można również spożywać na surowo. Cenione jest za swój wyjątkowy smak, właściwości energetyzujące i odżywcze.
Zawiera składniki, które zwiększają produkcję hormonów poprawiających pracę mózgu, takich jak dopamina i serotonina.

Zawiera przeciwutleniacze – Kakao jest rośliną zawierającą ogromne ilości przeciwutleniaczy.Pomiar przeciwutleniaczy metodą ORAC, pokazuje jak bardzo kakao pozostawia w tyle swoich konkurentów. Dla przykładu:

  • proszek kakaowy – potencjał antyoksydacyjny w 100g produktu  – wynik 95500μ mol/100g
  • curry – 48 504 μ mol/100g
  • czekolada czarna, półgorzka – 40 200 μ mol/100g
  • tymianek świeży – 27 426 μ mol/100g
  • majeranek, świeży – 27 297 μ mol/100g
  • jagody acai – wynik – 2400 μ mol/100g
  • chili mielone – 23 636 μ mol/100g    / dane wg. http://pl.wikipedia.org/wiki/ORAC /

Kakao bogate w przeciwutleniacze nie tylko poprawia nastrój, nie tylko chroni przed rakiem, ale również zapobiega i leczy wiele innych chorób.

Usuwa depresję. Świat przyrody przychodzi nam na ratunek serwując pokarmy, które są naturalnym źródłem środków przeciwdepresyjnych. Znane są zalety szparagów, jajek, kapust czy sałaty. Największy jednak wpływ na nasze samopoczucie ma kakao. 

Depresja jest chorobą dotykającą około 10 procent społeczeństwa. Większość z tych osób cierpi sporadycznie, jednak jest grupa, którą depresja dotyka przez całe życie. Wiele osób, aby złagodzić skutki złego samopoczucia ucieka się do  ostateczności – leków przeciwdepresyjnych. Co , wiemy o tych lekach? Mają one skutki uboczne, czynią z ludzi osoby nieświadome, oderwane od rzeczywistości. 

Przeciwutleniacze zmniejszają uszkodzenia komórek i zapobiega powstawaniu wiele chorób, w tym także chorobie Alzheimera i nowotworom.

Kakao udrażnia cały układ krwionośny, zapobiega krzepnięciu krwi i tworzenia się zatorów. Obniża ciśnienie krwi nie powodując przy tym działań ubocznych tak jak farmaceutyki.

Poprawia metabolizm cukru. Kakao w postaci  czekolady nie wpływa na poziom cukru u diabetyków. Może nawet pomagać w zapobieganiu cukrzycy.


Mała, codzienna porcja ciemnej czekolady zwiększa przepływ krwi przez mózg, przez co likwiduje zmęczenie

 

Tak więc jest wiele powodów dla których warto codziennie pozwolić sobie na kilka kostek gorzkiej czekolady lub kubek gorącego kakao.


żródła:maribelquinones.wordpres.com, naturalnews.com, wikipedia

Powiedz Znajomym, bo Oni też chcą to wiedzieć!!!Email this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *